Tipuri de replici Airsoft

Replicile de airsoft functioneaza pe principiul propulsiei prin aer comprimat, sunt actionate fie cu arc, fie electric, fie cu gaz care arunca bile de plastic de 6 mm sau 8 mm in diametru (0.24 sau 0.32 inci). Bilele sunt alimentate in replica cu ajutorul incarcatoarelor, care la randul lor se clasifica in mai multe categorii. Majoritatea replicilor de airsoft sunt copii fidele ale armelor reale, pentru a pastra stilul realistic al jocului, insa ocazional se comercializeaza replici ale armelor din diverse filme SF, replici ale prototipurilor de arme nelansate in dotarea armatelor, replici reduse la scara ale armelor reale.


Functie de modul de functionare replicile de airsoft se pot imparti in 3 categorii: electrice, pe gaz, sau pe arc. Mai exista si cateva subclase cu caracteristici distinctive pe care le vom atinge in cele ce urmeaza.

1. Replici cu functionare pe arc:

Replicile pe baza de arc sunt dispozitive care trag bila cu bila si care folosesc energia potentiala acumulata intr-un arc pentru a trimite bila pe teava armei. Utilizatorul trebuie sa armeze de fiecare data arma inainte de a trage. Acest lucru se realizeaza prin tragerea sinei la pistoale si a parghiei de armare la carabine, actiune care comprima arcul si pregateste arma pentru a trage. Din acest motiv aceste replici prin definitie nu sunt capabile de “foc” automat sau semiautomat. Tipic armele pe arc sunt cele mai slabe ca putere ca armele electrice sau pe gaz.

Chiar daca majorita replicilor electrice folosesc arcuri pentru propulsia bilelor, acestea nu intra in categoria armelor cu arc bila cu bila. Armele pe arc tind sa fie mai ieftine decat corespontetele lor electrice din cauza simplitatii si al lipsei de componente electrice (baterie, motor si incarcator pentru baterii, etc.). Aceste replici nu sunt cele mai folositoare in cadrul jocurilor deoarece sunt in dezavantaj fata de replicile electrice, acestea neoferind acuratete si putere pe termen lung. Exista si exceptii, si anume carabinele pentru lunetisti pe arc, care pot fi destul de costisitoare, avand viteze de angajare si acuratete pentru proiectile care le fac foarte competitive.

In perioade cu temperaturi scazute, replicile pe arc sunt mult mai fiabile deoarece temperaturile extreme afecteaza gazul si bateriile. Acest lucru este cel mai mare avantaj deoarece replicile pe arc pot fi folosite in orice situatie, fara a depinde de o sursa externa de energie precum bateriile sau gazul. Acesta e motivul pentru care unii jucatori le prefera. Replicile pe arc sunt foarte putin afectate de umezeala, cele cu baterii putand avea probeleme electrice grave in astfel de situatii.

Un alt mare avantaj asupra replicilor cu sursa de putere externa este pretul. Un AEG variaza ca pret de la 200 pana la 550 $ iar pistoalele variaza intre 80 -200 $ in plus de aceasta necesita echipament aditional (baterii, gaz). Replicile pe arc tind sa nu treaca de 50 $, exceptia facand-o replicile de lunetist, care variaza intre 100 - 370 $. Unii jucatorilor pornesc cu o replica pe arc pentru a se acomoda cu jocul si din cauza preturilor mici, rolul lor fiind de "antrenament" si de a atrage noi oameni spre acest hobby.

2. Replici electrice:

Replicile electrice de airsoft folosesc de obicei o baterie reincarcabila pentru a pune in miscare un motor electric, care da o miscare ciclica unui angrenaj de roti dintate, arc si piston pentru a genera aer sub presiune. Este posibila operare automata si semiautomata, lucru care da denumirea acestor arme de AEG (Automatic electric gun). Viteza la iesire a bile este intre 60 - 150 m/s (150 - 500 ft/s) cu o rata de “foc” intre 100 si 2000 de bile pe minut. Sunt cele mai des folosite si mai des intalnite replici de airsoft.

Aceste replici au fost dezvoltate in Japonia, firma jamponeza Tokio Marui dominand piata. Intr-o astfel de replica motorul pune in miscare un set de 3 roti dintate care, la randul lor, pun imi miscare un grup de aer compus dintr-un piston ce culiseaza in interiorul unui cilindru si un arc care realizeaza compresia, la eliberarea arcului volumul de aer este eliberat, actiune care trimie bila pe teava. Multi producatori au copiat acest concept de baza adaugand intarituri angrenajului si alte mici modificari.

Modificari externe precum corpuri de metal sau materiale plastice mai rezistente fac replicile sa se apropie de un aspect cat mai realistic, aceste modificari sunt foarte populare. Firme precum Classic Army si Tokio Marui produc replici cat se poate de apropiate de realitate. Tokio Marui foloseste un Plastic - ABS - foarte durabil pe cand Classic Army construieste si corpuri de metal. Majoritatea replicilor de curand sunt cosntruite sa arate cat mai real.

Cele mai comune modele de replici electrice sunt cele din seria AR-15 (carabinele M16/M4 denumite seriile Armalite sau COlt) si seriile Heckler & Koch MP5, deoarece piesele pentru reparatii si customizare sunt mult mai comune. Comune mai sunt si modelel AK sau Kalashnikov, Heckler & Koch G36 si mai recent, Springfield M14.

3. Replici cu functionare pe gaz:

Replicile cu functionare pe gaz folosesc gaz sub presiune pentru a propulsa bilele. Aceste replici sunt capabile de “foc” autonat si semiautomat. Cele mai des folosite gaze sunt: "Gaz Verde" (un amestec de propan cu lubrificant polisiloxan) si HFC-134a. Mai putin comune sunt "Gaz Rosu" (care este hcfc-22), dioxid de carbon si azot/aer sub presiune. Gazul rosu este evitat in general daca arma de airsoft nu a fost modificata in prealabil, deoarece presiunea destul de ridicata poate cauza avarii ale corpului si/sau al parghiei de armare. CO2, azotul si aerul sub presiune sunt si ele mai rare deoarece presiunea de inmagazinare e mai mare decat al "Gazului Verde" sau hfc-134a. 

Primele replici cu gaz au fost denumite replici clasice datorita vechimii lor. Aceste replici foloseau gaze precum freon R-12 cu un sistem de alimentare cu 2 canistre, unul cu gazul si al doilea de expansiune si arma in sine. R-12 se foloseste in instalatia de aer conditionat la masini. Este ilegal in USA, in anumite state, deoarece este relativ nociv mediului. Utilizatorii le-au adaptat pentru a folosi CO2 sau canistre de azot, pentru puteri si constanta mai mari. Acestea insa au fost inlocuite treptat de AEG-uri (replici electrice) deoarece sunt mai adaptabile. Unul din motive este costul destul de ridicat al gazului R-12. In plus la un debit ridicat gazele lichide tind sa se raceasca si eventual sa inghete. Odata cu racirea scade si rata de tragere pana la oprirea functionarii. Jucatorul trebuie sa astepte incalzirea gazului pentru a continua tragerea. CO2 nu este afectat atat de mult de acest factor, iar azotul sau aerul sub presiune nu sunt afectate. In plus introducerea gazelor lichefiate in partile interne ale replicii poate duce la inghetarea partilor de cauciuc si deteriorarea acesteia. 

Gazul se foloseste cu preponderenta la pistoale, deoarece constrangerile spatiului fac angrenajele electrice impractice. Alte situatii unde este preferat sunt daca se doreste o viteza variabila sau un efect de culisare (blow-back). Sistemul de culisare este un mecanism care da miscare ciclica a mansonului sau parghiei de armare pentru a simula functionalitatea armei reale. Mecanismele pe gaz nu sunt limitate la pistoale, exista AEP-uri, care au sistem de culisare, si replici tip SNIPER care nu au acest system, pentru avantajul unui recul mai mic si unei viteze mai mari. 

Pe langa utilizarea gazului la replici, acesta se mai foloseste si la replici de grenade. Acestea sunt sub forma de proiectil pentru lansatoare de grenade precum M203 si GP-25, sau grenade de mana. Cele pentru lansator functioneaza pe un sistem de piston umplut cu gaz. In capatul grenadei se folosesc bile sau un cap de burete care sunt propulsate odata cu eliberarea presiunii.

In cazul grenadelor de mana, ele functioneaza relativ pe acelasi principiu, insa sunt dotate si cu un temporizator care permite iesirea din raza de actiune. Ca proiectile se folosesc bile sau pungute de praf. Amandoua tipurile de grenade sunt rar intalnite deoarece, lansatoarele sunt scumpe iar grenadele de mana nu sunt fiabile.

Din cele trei categorii principale enumerate mai sus vom aborda cateva subclase cu caracteristici mai deosebite:

 

1. Replici Hibride:

Replicile hibride sunt cele mai noi modele pentru airsoft de pe piata, debutand din vara 2006. Replicile hibride de airsoft sunt la baza un AEG cu ceva in plus in constructie. Incarcatorul este incarcat cu cartuse care au in varful lor o bila de plastic. Acestea sunt electrice, au un sistem de recul si functioneaza pe sistemul "un foc, o bila" in ideea ca pentru fiecare bila trasa un cartus este aruncat din arma. Aceste replici, redau un sunet si o functionalitate cat de aproape de realitate. Singura problema cu acest concept este ca permite doar focul semi-automat sau bila cu bila. 

Replicile electrice cu recul sau Electric Blow Backs (EBB), sunt replici ieftine modelate dupa pistoalele reale, care functioneaza cu cu 4 baterii AA sau AAA. Ele au o viteza relativ mica si simuleaza miscarea de recul dupa pistoalele reale. 

2. Mini electricele:

Acest tip de replici au fost produse pentru prima oara de firma UHC, cunoscuta pentru replicile pe arc. Ele sunt replici electrice, copii reduse la scara dupa armele reale si sunt in general construite din plastic. Au incarcatoare foarte mici, intre 50 - 100 de bile, insa au o raza destul de buna si un hop-up reglabil. Sunt folosite cu succes si de jucatorii de airsoft experimentati si de copii. Au devenit populare in ultimii ani si au inceput sa fie construite de producatori precum Tokio Marui si HFC. Aceste replici nu sunt o soluite viabila la jocuri deoarece sunt net inferioare AEG-urilor datorita incarcatorului mic si a razei scurte. Ele sunt competitive cu pistoalele datorita ratei de “foc” mari. 

3. Pistoale electrice (AEP):

Pistoalele electrice automate (AEP), au fost introduse in 2005 de catre Tokio Marui cu modelul Glock 18c (urmata apoi de modelul Beretta 93R). Acestea au fost primele modelel care sa incorporeze un mecanism electric care sa permita foc automat. In conditii cu temperaturi joase AEP-urile sunt net superioare pistoalelor pe gaz, deoarece gazele folosite au nevoi e de caldura pentru a se vaporiza. La o temperatura de -12 grade celsius, un pistol va putea trage maxim 2 bile si acelea cu o presiune foarte scazuta.

Pentru ca mecanismele sunt relativ mici, viteza bilelor este destul de scazuta, in jur de 85 m/s (200 - 280 ft/s). Insa datorita mecanismului de hop-up destul de avansat care compenseaza avnd o raza comparabila cu un AEG. Glock 18c de la producatorul CYMA este capabil de “foc” automat cu o viteza de 82 m/s (270 ft/s) lucru care il face preferat ca arma secundara pentru 40 de $.

Un AEP difera de un pistol cu recul deoarece mansonul este fix (nu exsita miscare externa in timpul functionarii).

Un Model nou de AEP este Replica de la Marui a Heckler & Koch MP7. Este considerabil mai mare ca pistoalele insa poate fi inbunatatit cu o baterie externa, insa foloseste acelasi sistem ca AEP-urile, deci calsificarea este ambigua. Este mai puternic decat pistoalele si deci mai folositor in luptele pe distante mici datorita marimii mici si raportului bun intre teava si corp.

by Mugur

Sursa: www.astb.ro